Projekt leírása

A Kátai Gábor Kórház jelenleg Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti régiójában biztosít egészségügyi ellátást. A területi ellátási kötelezettség (belgyógyászat, sebészet, traumatológia, szülészet-nőgyógyászat) 96.687 lakosra, míg a kardiológiai rehabilitációban 199.128 lakosra terjed ki. A jelenlegi műszerpark felújításra, modernizálásra szorult.

A pályázaton belül, a jelenlegi helyzet neuralgikus pontjának, a járóbeteg és fekvőbeteg ellátáshoz szükséges elavult diagnosztikai és terápiás eszközök modernizálását tűzte ki célul a kórház.

 

A korszerűbb eszközparknak köszönhetően, javul a diagnosztikus pontosság, lehetővé válik a betegségek korábbi stádiumban történő felismerése, a nagyobb műszer kapacitások révén csökken a vizsgálati / várakozási idő és javul a terápiás hatékonyság.

 

A projekt során mintegy 520 millió Ft értékben vásároltak új eszközöket. A fejlesztés több szakmát érintett: SBO, Sebészet, kardiológia nőgyógyászat, pszichiátria. A pályázat keretében
a járóbeteg és fekvőbeteg ellátáshoz szükséges diagnosztikai és terápiás eszközök is megújultak. Ebben a fontos pillanatban, amikor egy újabb fejlesztést adunk át, amikor egy újabb fejlesztés lép a karcagi és nagykunsági magyar egészségügy szolgálatába.

 

A „Struktúraváltást támogató eszközfejlesztés a Kátai Gábor Kórházban” című projekt keretében olyan életmentő berendezések kerültek ide, amelyek világszínvonalon képesek a kórházban dolgozók munkáját segítve, valamennyiünk életesélyeit javítani - mondta dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azon a napon, amikor ünnepélyes keretek között átadták az eszközöket. Az elmúlt időszakban több milliárd forint értékű épület-felújítás is történt a kórházban. Látványosan megújult a kórház, ezzel párhuzamosan egy szakmai megújulás is zajlott, hiszen ezeket a komoly gépeket, berendezéseket, műtőberendezéseket, műszereket használni kell, ezekkel bánni kell tudni, s ez nem lehet sikeres orvosok, az egészségügyi szakszemélyzet, a kórház dolgozóinak együttműködése, odafigyelése, magas szintű teljesítménye nélkül.

 

Ez a fejlesztés sem az intézmény saját erejéből, sem a környező önkormányzatok, vállalkozások, az adófizető állampolgárok erőfeszítéseiből nem valósulhatott volna meg. Ehhez kellett egy olyan egészségügyi politika, amely döntött arról, hogy a karcagi kórházat fejleszteni kell, döntött arról, hogy az itt élő embereket is megilleti egy magas szintű egészségügyi ellátás. Kellett hozzá eredményes pályázat, s megvalósítás. E programnak köszönhetően magasabb szintű ellátásban lehet része az itt élő embereknek. A pályázat keretében már decemberben megérkeztek az új eszközök, amelyek a kórház fejlesztési koncepciójába illeszkedő, több szakmát érintő eszközfejlesztés volt. A kórházban, az elmúlt 15 évben több milliárdos intézményi fejlesztés zajlott, ennek folytatása ez a projekt is. A sikeres, uniós közbeszerzésnek köszönhetően, sikerült beszerezni 21. századi legmodernebb, hitech minőségű orvostechnikai eszközöket, melyekkel ma még nem sok kórházban dolgozhatnak
a szakemberek. Felújításra került a sebészeti és a traumatológiai műtők padozata a kapcsolódó folyosórésszel és megvalósult a központi műtő klímarendszerének korszerűsítése is.

 

A beruházás a TIOP-2.2.6/12/1B-2013-0046 jelű “Struktúraváltást támogató eszközfejlesztés a Kátai Gábor Kórházban” 100%-os támogatási intenzitású projekt keretében valósult meg.

Kátai Gábor Kórház Karcag

5301 Karcag Zöldfa utca 48. Pf: 52.
Telefon: 59/507-111
Telefax:
59/312-103 - Főigazgatói titkárság
59/312-752 - Gazdasági igazgatói titkárság

E-mail: kgkorhaz@externet.hu